Holmfridur Designer författare

Om Holmfridur

Jag heter Holmfridur Hardardottir och är född på sagoön Island. När jag kom med min familj till Sverige så förstod min mamma tidigt att ingen kunde uttala mitt riktiga isländska namn, så hon kallade mig för Frida. Som (ABBA Frida). Du väljer själv vilket namn du vill använda.

Mina figurer kom till mig när min dotter var liten, de berättade för mig hur de såg ut och vad de stod för. Detta kom efter att jag under många år funderat på vad jag skulle kunna göra för andra barn och unga som inte hade det så bra och mådde dåligt. Mitt bidrag skulle vara”hjälp till självhjälp”, att man tränar sig i att utforska sina behov, tankar och känslor som man i sin tur kan omvandla till en enorm kraft.

Idén gick ut på att om jag själv skulle skapa och komma på något som inte redan fanns. Det omöjliga var ju att det mesta finns ju redan,, men en dag dök figurerna upp. Att de kallas för ”Jullarna” eller jullegänget, det kommer sig efter ett smeknamn som min dotters pappa och min svärfar har. Det är på ett sätt en kärleksförklaring till den familj som jag och min dotter tillhör.

Mina figurer är väldigt personliga och kommer ur en del av min själ. De kommer från mina egna upplevelser som barn och den självhjälp jag försökt ge mig själv. Jag har själv upplevt rädsla, utsatthet och ensamhet som barn. Redan där och då försökte jag använda mig av mina egna inre styrkor för att kunna må bättre och kunna ta mig framåt i livet. Hemma hos oss så gick känslorna höga och man skulle aldrig vara rädd att uttrycka vad man tänkte och kände.

Jag såg detta hos min mamma hur man kan använda sina styrkor på ett positivt sätt, hon sa alltid att man kan lära sig vad man vill och bli vad som helst, men man behövde träna upp sin ainre styrkor för att nå sina mål. Hon hade enorma förmågor och var väldig intelligent, det fanns ingenting hon inte kunde. Hon var en förebild som behärskade alla ämnen, hon berättade målande och så beskrivande om sitt liv på Island och hon beskrev våra släktingar på ett sätt att vi trodde att vi träffat dom. Hon kunde snickra, måla, baka och sydde kläder som om hon aldrig gjort något annat. I det område där vi hamnade i Sverige så var vi många invandrare från olika håll i världen. Det fanns många barn som upplevde missförhållanden hemma, blev utsatta för våld och fick uppleva baksidan av missbruk av olika slag hos vuxna.

Min uppväxt präglades av att alla människor har lika värde, oavsett bakgrund, ekonomi så skall man aldrig behandla ngn illa, mamma behandlade och försökte göra det hon kunde för den som tiggde, var utslagen, barn som for illa. Man fick aldrig glömma att det kan hända vem som helst av oss sa hon. Att hjälpa andra och ge kärlek gör dig starkare, ger dig kraft.

Min mamma hade haft en otroligt svår och fattig uppväxt, vilket gjorde att hon hade en annan sida när minnen blev för svåra, hon drack och blev då en annan person. Mina egna upplevelser och andras när jag var barn har berört mig djupt, idag vet jag att det är därför jullarna kom till mig.